Portal za stolare i sve koji trebaju njihovu uslugu

Izmjena temeljnog kapitala zbog eura prilikom prve promjene društvenog ugovora
Društva s ograničenom odgovornošću usklađenje temeljnog kapitala mogu provesti prilikom prve izmjene društvenog ugovora, statusne promjene ili promjene poslovnog udjela, a komanditna društva prilikom prve izmjene društvenog ugovora.

Vlada je u petak u Sabor uputila amandman kojim se briše rok za podnošenje zahtjeva za upis promjene temeljnog kapitala trgovačkog društava zbog uvođenja eura kao službene valute u sudski registar.

Naime, prvotno je za dionička društva propisan rok za podnošenje zahtjeva od godinu dana od dana uvođenja eura, dok je za društva s ograničenom odgovornošću za podnošenje zahtjeva propisan rok od tri godine od dana uvođenja eura.

Na dodatne troškove usluga javnog bilježnika, odvjetnika i drugih administrativnih usluga zbog prijelaza na euro upozorila je udruga Glas poduzetnika. Ako je riječ o društvu s ograničenom odgovornošću ili jednostavnom društvu s ograničenom odgovornošću, poduzetnik bi javnom bilježniku za promjenu temeljnog kapitala trebao platiti oko 2500 kuna.

Ako se prijava za upis promjene u sudski registar radi uvođenja eura kao službene valute ne podnese u roku, bile su propisane novčane kazne za pravnu osobu u iznosu od 6630 eura, a za odgovornu osobu 920 eura, upozorio je Glas poduzetnika.

Na aktualnom satu zastupnica Ivana Posavec Krivec iz redova socijaldemokrata pitala je predsjednika Vlade zašto poduzetnici moraju snositi trošak konverzije podatka u sudskom registru o temeljnom kapitalu u eure. Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovorio je da je pravosuđa i uprave Ivan Malenica u kontaktu s javnobilježničkom komorom, da je zakon u proceduri i da će Vlada to pitanje riješiti, iako je tonom odgovora dao do znanja kako ne razumije zašto bi tih 2500 kuna bilo tako veliko opterećenje za poduzetnike.

Amandmanom koji sada predlaže vlada briše se rok za usklađenje temeljnog kapitala jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću i društva s ograničenom odgovornošću te imovinskih uloga komanditora u komanditnom društvu.

Cijeli članak možete pročitati na točkanai.hr.

LIGNA 2023, vodeći svjetski sajam za obradu i preradu drva, pokazao je pet dana punih inovacija, inspiracije i umrežavanja. Od 15. do 19. svibnja 2023. 1300 tvrtki iz 50 zemalja predstavilo je svoja rješenja za drvnu industriju i industriju namještaja, trgovinu drvom i primarni sektor.
Ovom strateškom akvizicijom tvrtka Petrokov nadopunjava svoj asortiman i najavljuje jače djelovanje u B2C segmentu poslovanja kroz brand Armal

Tvrtka Petrokov d.o.o. objavila je da je od Nord Produkta preuzela brend Armal. Petrokov se već 33 godina bavi prodajom opreme za grijanje, hlađenje te ugradbene i sanitarne opreme, kao i obnovljivih izvora energije, dok je Nord Produkt poznat kao najveći hrvatski proizvođač namještaja za kuhinje i kupaonice, kade i slavine. Vrijednost transakcije nije objavljena. Armal je brend najpoznatiji po slavinama, ali danas obuhvaća niz proizvoda za opremanje kupaonica.
Bijlard i Alnova / predstavljamo

Tvrtka Alnova dovodi nam na tržište regije jednu (za nas) sasvim novu robnu marku ali iza koje stoji respektabilnih 70 godina iskustva. Riječ je o Nizozemskoj tvrtki Bijlard koja već sedam desetljeća uspješno razvija i tržišno plasira široku paletu ljepila za sve primjene u mnogim granama industrije. Tu je i cijela lepeza različitih prilagođenih pakiranja, od pojedinačne upotrebe za hoby majstore pa do velikih industrijskih pakiranja za tvorničke pogone koji ljepilo koriste kao nezamjenjiv dio u montaži svojih proizvoda.
Uputstva