Portal za stolare i sve koji trebaju njihovu uslugu

LIGNA 2023. (Hannover, od 15. do 19. svibnja)
LIGNA 2023, vodeći svjetski sajam za obradu i preradu drva, pokazao je pet dana punih inovacija, inspiracije i umrežavanja. Od 15. do 19. svibnja 2023. 1300 tvrtki iz 50 zemalja predstavilo je svoja rješenja za drvnu industriju i industriju namještaja, trgovinu drvom i primarni sektor.

Pozicija vodećeg svjetskog sajma dodatno se proširila


LIGNA 2023, vodeći svjetski sajam za obradu i preradu drva, pokazao je pet dana punih inovacija, inspiracije i umrežavanja. Od 15. do 19. svibnja 2023. 1300 tvrtki iz 50 zemalja predstavilo je svoja rješenja za drvnu industriju i industriju namještaja, trgovinu drvom i primarni sektor. Fokus je bio na megatrendovima održivosti i digitalizacije. Odaziv iz Njemačke i cijeloga svijeta bio je odgovarajući tome velik, 80.000 posjetitelja iz 160 zemalja doznalo je za pametne strojeve i proizvodne procese koji štede resurse.

Iščekivanje sajma bilo je veliko. Izlagači i posjetitelji bili su jednako entuzijastični što su se nakon četiri godine pauze napokon mogli ponovno osobno susresti i izbliza iskusiti koncentriranu inovativnu snagu industrije. „LIGNA 2023 nadmašila je visoka očekivanja kompanija izlagača i posjetitelja te pokazala da strojevi, sustavi i rješenja predstavljeni na sajmu utiru put ka održivoj i digitaliziranoj industriji drva, namještaja i građevinarstva, rekao je dr. Jochen Köckler, predsjednik Uprave Deutsche Messe AG. “Impresivnih 60 posto posjetitelja došlo je iz inozemstva. LIGNA je tako dodatno proširila svoju poziciju vodećeg svjetskog sajma.”

 

Status kao pokretačka snaga

 

LIGNA 2023 nije bila samo platforma za predstavljanje novih tehnologija, već i mjesto za prijenos znanja i umrežavanje, rekao je dr. sc. Bernhard Dirr, generalni direktor VDMA Woodworking Machinery. “Sajam je pokazao da drvno-prerađivačka industrija svojim kupcima nudi potrebne tehnologije za konkurentnu, a istovremeno održivu proizvodnju. S obzirom na neizvjesne globalne uvjete s kojima se drvno-prerađivačka industrija trenutno susreće, uspjeh govori sam za sebe LIGNA 2023 zbog svog statusa trendseterice. Ona nije samo pokretačka snaga u industriji kada su dobra vremena, već prije svega pruža rješenja za izazovne trenutke.”

 

Transformacija industrije

 

Pametni, umreženi strojevi, sustavi i procesi koji troškove i proizvodnju čine učinkovitijima stoga su bili posebno popularni u zajednici. Također je postojala velika potražnja za automatizacijom i rješenjima za optimizaciju procesa kako bi se ublažili učinci nedostatka kvalificiranih radnika.

“Transformacija industrije mogla se doživjeti uživo u izložbenim dvoranama”, nastavio je Köckler. Izložen je cijeli niz vrijednosnog lanca, od strojeva i sustava za obradu drva preko alata i radnih procesa do industrijskih robota i egzoskeleta kao podrške stručnjacima iz trgovine i šumarstva. Izloženi strojevi često više nisu prikladni samo za obradu drva, već i za ostale materijale, staklo, plastiku ili kompozitne materijale. Köckler: “Namještaj i građevinski elementi, na primjer, sastoje se od najrazličitijih materijala. Stoga je sasvim logično da izlagači na sajmu LIGNA prošire svoju ponudu proizvoda i svojim kupcima ponude široku paletu mogućnosti.”

 

Sve veći značaj drva kao sirovine

 

Središnja tema sajma bila je važnost drva kao obnovljive sirovine i njegova uloga u dekarbonizaciji. Kao rezultat toga, drvena gradnja postaje sve važnija i otvara nove tržišne mogućnosti za proizvođače strojeva.

 

Izlagači na sajmu LIGNA 2023 predstavili su rješenja koja značajno optimiziraju sve procesne korake u drvenoj gradnji. Na taj se način mogu smanjiti troškovi, a korištenje dragocjene sirovine može se osmisliti na način koji maksimalno štedi resurse. Industrija podova i industrija namještaja također se sve više oslanjaju na drvo kao preferiranu sirovinu, budući da održivost postaje sve važnija za krajnje potrošače. Na primjer, inovativna ljepila temeljena na obnovljivim sirovinama također pomažu u smanjenju emisije CO2.

 

Vrhunski program podrške

 

LIGNA 2023 posjetiteljima je ponudila raznolik popratni program s konferencijama, prezentacijama uživo, posebnim emisijama i dodjelama nagrada. Na LIGNA.Stageu u dvorani 12 oko 90 govornika predstavilo je aktualna kretanja na tržištu i trendovske teme. Nedostatak kvalificiranih radnika i zapošljavanje također su obrađeni u posebnom području koje je promicalo razmjenu između kvalificiranih radnika i potencijalnih poslodavaca.

 

LIGNA postavlja smjer

 

Köckler: “LIGNA 2023 je još jednom pokazala da je nezamjenjiva platforma za drvoprerađivačku industriju. Sajam nije samo promicao razmjenu znanja i iskustva, već je također postavio smjer za budućnost i održivu obradu i preradu drva.”

Okovi trebaju biti što neprimjetniji i zauzimati što manje prostora. Najnoviji okov visokog preklopa tvrtke Blum čak se stapa s namještajem: AVENTOS HKi savršeno se uklapa u bočnu stranicu korpusa i gotovo je nevidljiv.
Ovom strateškom akvizicijom tvrtka Petrokov nadopunjava svoj asortiman i najavljuje jače djelovanje u B2C segmentu poslovanja kroz brand Armal

Tvrtka Petrokov d.o.o. objavila je da je od Nord Produkta preuzela brend Armal. Petrokov se već 33 godina bavi prodajom opreme za grijanje, hlađenje te ugradbene i sanitarne opreme, kao i obnovljivih izvora energije, dok je Nord Produkt poznat kao najveći hrvatski proizvođač namještaja za kuhinje i kupaonice, kade i slavine. Vrijednost transakcije nije objavljena. Armal je brend najpoznatiji po slavinama, ali danas obuhvaća niz proizvoda za opremanje kupaonica.
Uputstva